现在时间是:
通过搜索功能可以查询本站的所有文章
网站首页 本站动态 资源共享 美文妙乐 教学教案 双语新闻 论文相关 辅助教学 教学软件 广东高考
您当前位置:网站首页 >> 资源共享 >> 专题突破 >> 口语大观 >> 阅读文章

沈晓纯听说考试攻略:巧抓关键词


来源:沈晓纯学堂微信公众号 发布时间:2017-03-08 22:06:47 查看次数:

内容提要:相关的图片请点击文章前面的链接进入沈晓纯学堂微信公众号查看。

转载出处请点击这里

广东高考英语听说考试进入按秒计的倒计时阶段了!

 去年3月份,我去了云浮市新兴一中、开平市开侨中学、广州市南沙区东涌中学等学校进行高考英语听说考试备考讲座。我站在体育馆的讲台上,面对一千多名听众,深刻地感受到学生们期望提高成绩的迫切心情。而直至今年2月份,仍有学生发信息来致谢,让我更觉得自己曾经做过一些很有意义的事!

 去年我讲了模仿朗读如何猜测生词读音、故事复述如何做速记。今年我觉得有必要跟大家说说如何抓取角色扮演的视频片段中的关键词。

 角色扮演是听说考试三大题型中最难拿分的题型。对于不少同学而言,角色扮演的视频片段更是难上了天际。考生听完之后往往一头雾水,“五答”部分也因此丢分。

 角色扮演视频片段的语速非常快,逐词记录对话内容几乎不可能,除非你做笔记的速度能像初音未来唱《初音未来的消失》那么快。所以,做笔记时一定要讲方法!

 什么方法?

 在我教你如何抓关键词之前,先要教你怎样改装草稿纸。拿到稿纸之后,请按下图这样,将稿纸划分成一个个方格:

A和B表示对话双方。

你即将记录的内容是下图中的红字部分(实际考试做笔记时均为黑色):

        根据“情景介绍”的提示,在稿纸最上面的一行,记下关键词(一般在“任务(1)”中)并翻译成英文。这里的关键词可能是“五答”其中一题的答案或答案提示。例如:

       根据以上提示,你在稿纸最上面的一行,记下关键词new technology(或者new tech-,短横线表示该词未写完整,但你自己能看懂它是哪个单词的缩写),如下图:

 

保留中文的目的:你可能译错单词。听录音时,中文可以提示你快速写出正确的单词。

译成英文的目的:有助于提升听录音时做笔记的效率。如果对话中出现该词,做笔记时不必再写出该词,直接圈出已写出的关键词,用长线箭头将该词指向稿纸中的目标位置(详见下例)。

       有些同学到了“五答”环节完全不记得自己的笔记上哪些内容是谁说的。所以,最好通过“情景介绍”的提示,在稿纸最上面的一行,标记对话双方的身份(以及你自己看得懂的缩写,例如说话人名称首字母加一撇)。开始听对话后,在稿纸第二行(等号后面),迅速标出双方的身份(只写缩写)。例如:

笔记:

       看视频会干扰你听对话内容和做笔记。所以不要看视频。

       怎么抓?草稿纸上只记和5W1H相关的信息。否则,听词就记,反而影响了抓取关键信息。

       当你听到对话中出现特殊疑问句(下文蓝色字)时,记下该句的特殊疑问词与所问核心内容(只记一两个词),以及其回应语(另一方所答内容)中的关键信息(下文红色字)。

       除了要记录所答内容本身,答句中并非回答问题但属于5W1H类的信息也要记录(例如下文中的时间信息three-month)。

       答句中如果信息点过于分散(或者信息点太多),往往不适合作为考点(下文绿色字),而是成为强干扰信息。所以,笔记的条理必须清晰,哪些内容是哪个人说的不要搭错,否则答题时对不上号。

 

例如:

真题原文:

W:We know you are giving a new course this year. What is it about?

M:I’m just giving a three-month course on the classroom of the future and the use of new technologies in the classroom.

W: How will a classroom develop in the future?

M:The future classroom will heavily depend upon new technology.

 

笔记:

 

题目和答案:

Question 1: How long is Dr. Brown’s course?

Answer 1: Three months.

Question 2: What will the future classroom depend on?

Answer 2: New technology.

       听3段真题,并根据以上方法做笔记。

       先根据情景介绍,在不同的草稿纸上分别写出(预测)各段对话的关键词。

Test 1:

 

Test 2:

 

Test 3:

 

现在请听真题录音,用英语回答问题。每小题有10秒的准备时间。当你听见“滴”声时,开始回答。

 

Test 1

原文:

W:Hi, Tom. You look worried.

M:I’m having trouble with my work.

W:What’s the trouble?

M:Uh… Im in charge of a team, working with five other people on a project. But we are not very productive.

W:Is the project too hard for everyone to work on?

M:No. But no one is working together on it. What do you think the problem is?

W:I guess your group is not good at team work.

M:But I don’t know what to do about it. Everyone is just doing his or her own separate work on it.

W:That’s too bad. If your group does not come together, then they will not know what is done and what needs to be done.

 

笔记:

 

题目和答案:

Question 1: How many people do you need to work with?

Answer 1: Five.

Question 2: What does Mary think the problem is? 

Answer 2: My group is not good at teamwork.

 

Test 2

原文:

M:Tell me, Mary, what sports do you play?

W:I’m absolutely mad about tennis.

M:I love watching tennis matches.

W:I also enjoy playing volleyballfrom time to time. But you may be surprised to hear that in my student days I used to play on a women’s football team.

M:What? Football is a man’s game.

W:Well, women’s football is not at all uncommon in Britain. After all, why should football be limited to man?

M:But I think football is too rough a game for a woman to play.

W:Perhaps. But, you know, sports are strong tradition.

 

笔记:

 

题目和答案:

Question 1: What sport is Mary crazy about?

Answer 1: Tennis.

Question 2: What sport does Mary play sometimes?(注:本句音源缺失) 

Answer 2: Volleyball.(注:本句音源缺失)

 

Test 3

原文:

W:Mr. Brown, do you find it difficult to wake up in the morning?

M:No, not really. I seem to wake up earlier and earlier. I usually get up at about 6:30, and I do about an hour’s work before the newspaper arrives.

W:What time do you have breakfast? 

M:Oh, about eight, because I can watch the 8 o’clock news at the same time. My wife and I always have breakfast together, but the children are always late.

W:What time do they start school? 

M:Nine fifteen. I drive them to school on my way to work. I’m often in a great hurry because one of them always forgets something.

W:When is your lunch hour?  

M:Around one o’clock, but sometimes I have a light lunch at my desk and work right through.

 

笔记:

 

题目和答案:

Question 1: What does Mr. Brown usually do while he is having breakfast?

Answer 1: He watches the 8 o’clock news.

Question 2: Why is Mr. Brown often in a great hurry on his way to work?

Answer 2: Because one of his children forgets something.

 

现在明白怎样抓关键词了吗?

顿悟了吧开心了吧雀跃了吧?

还想知道更多的解题技巧吗? 

相关文章
赞助商链接
  最新更新
  阅读排行
·绕口令09-29
关于本站|本站帮助|本站邮箱|广告说明|ZSHUNJ工具箱| |粤ICP备09036632号
联系邮箱 : jun@zshunj.cn QQ : 312000504 Copyright 2017,www.zshunj.cn.